Thuis blijven wonen met gevorderde dementie is steeds vaker de wens van de mens met dementie en zijn/ haar netwerk. Dit kan, maar niet zomaar. Wanneer de dementie verder vordert, zijn er steeds meer zaken die toezicht en ondersteuning nodig hebben.
Voor informatie over het ziekteproces bij dementie kunt u kijken op de site van Alzheimer Nederland.
Op verzoek van een relatie bij Alzheimer Nederland gaan wij hier in op de zaken rond de organisatie en indicering van thuis wonen bij gevorderde dementie. Hiervoor is thuis toezicht en intensieve begeleiding nodig.
Bij mensen met gevorderde dementie heeft de ziekte dusdanig toegeslagen, dat die recht geeft op een ZP 4 (ZP = Zorgprofiel) en ZP 5 indicatie. De beperkingen zijn zover opgelopen dat zij zonder goedwerkend (mantel)zorgsysteem niet meer zelfstandig kunnen wonen. Een indicatie voor een zorgprofiel wordt afgegeven als iemand niet meer alleen en zelfstandig kan wonen.
Zonder de uren van de dagbesteding gaat het in deze zorgprofielen om:
ZP V&V Zorgtijd
ZP uren Grondslag
4VV Intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging 11-13,5 Psychogeriatrie/ Somatiek
5VV Intensieve dementiezorg 16,5-20 Psychogeriatrie/ Somatiek
Het mag duidelijk zijn dat met deze uren de zorg aan huis niet zomaar verantwoord geregeld is. Met name de dagstructuur, het toezicht en de ongeplande zorgvragen zijn met de gegeven middelen ontoereikend.
Thuis wonen met gevorderde dementie is dus alleen mogelijk met aanvullende inzet en middelen bovenop de inzet van de professionele zorg.
Voor het thuis blijven wonen zijn meer factoren bepalend:
Wel/geen partner.
Is er een mantelzorger?
Netwerk en mogelijkheden voor familiezorg.
Financiële middelen.
Domotica, bijvoorbeeld een uitloopalarm voor de nacht met sms-signaal naar netwerk of professionele opvolging. Beeldtelefoon.
Vaste dagstructuur.
Persoonlijkheid van de persoon zelf → gedrag.
De buurt waarin iemand woont.
Inloopmogelijkheden in de wijk.
Een casemanager die coacht, netwerkt en eigen kracht methodiek beheerst.
Dagbesteding die past bij de vraag, dynamiek en interesse.
De nabijheid van de professionele zorg.
Om thuis wonen mogelijk te maken is dus een samenhangende aanpak nodig. Waarin het alleen samen met familie, vrijwilligers, mantelzorg en professionele zorg gaat lukken. Het kan, maar niet zomaar!
Wilt u meer weten over thuis wonen met dementie?
Met ons samenwerken als familie en/of vrienden voor uw dierbaren? Neem contact op